UUTISETKAPPELIN RAVINTOLAKULTTUURITYÖ VALMISTUI


Actival 28.11.2011 

Esplanadin helmi, laskutavasta riippuen noin 144-190 -vuotias Kappeli (myös Esplanadikappeli) on avannut ovensa lähes kolme kuukautta kestäneen remontin jälkeen täydellisesti uudistettuna.

Vuonna 1867 valmistuneessa, arkkitehti Axel Hampus Dalströmin käsialaa olevassa ainutlaatuisessa ravintolarakennuksessa
on tehty perusteellisia parannuksia, joiden suunnittelusta on taidokkaasti vastannut arkkitehti SAFA Jutta
Johansson. Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaan, suojellun rakennuksen korjaukset on tehty historiaa kunnioittaen ja remontti palauttaa Kappeliin paljon sen alkuperäistä tunnelmaa.

Kahvilan uusi linjasto, baarin
uudistukset, uudet kalusteet ja valaistus ovat Kappelissa kävijälle näkyvimpiä uudistuksia. Muutoksissa kiinnitettiin huomiota myös toimivuuteen,
muun muassa ahtaaksi käyneet WC-tilat nykyaikaistettiin ja keittiö uudistettiin
vastaamaan nykyistä kapasiteettia.

- Perinteikäs ja vanha rakennus tarvitsee aika ajoin huolellisen perusparannuksen. Haluamme tuntea vastuumme, jotta Espan helmen vetovoimaisuus säilyy. Ravintolan
ainutlaatuinen miljöö on nyt valmis kohtaamaan tämän päivän vaatimukset, kertoo Kappelin ravintolajohtaja Mikko Virtanen.

Uudistus koskettaa Kappelia kokonaisuudessaan. Ruoissa ja juomissa huomioidaan entistä
paremmin Kappelin kansainvälinen historia. Tarjolla on uusia makuja klassikoita kuitenkaan
unohtamatta. Myös viinilistaa on uudistettu ja saatavilla on aiempaa enemmän luomuviinejä.

World Design Capital 2012 –yhteistyön kunniaksi ruokalistalle
on suunniteltu seitsemän ruokalajin Helsinki Design –menu parhaista suomalaisista raaka-aineista.

Kappelin pitkä historia

Kappelin syntyhistoria juontaa juurensa 1800 -luvun alun vuosikymmenille, jolloin Vasikkahaan paimen tarjoili helsinkiläisille kioskistaan maitoa. Tuomiokirkon rakentamisen aikaan 1830-luvulla sokerileipuri Johan Jerngren anoi maistraatilta luvan saada perustaa samoille sijoille limonaati- ja makeiskioskin. Lupa myönnettiin ja ensimmäinen (toinen ?) Kappeli valmistui 1840. Sitä ovat seurasi ensin uusi Kappeli-rakennus 1867 ja myöhemmin peruskorjaukset säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin. Välillä Kappeli on uhattu purkaakin.

Joidenkin yrittäjien toiminta Kappelissa on jäänyt lyhyeksi, jotkut ovat toimineet vuosikymmeniä, HOK-Elanto (Elanto) jo vuodesta 1968.