UUTISETKAUPPALEHTI: RAVINTOLOIDEN VUOKRAT TAPPAVALLA TASOLLA


Kauppalehti 19.5.2012 20.05.2012 

Pääkaupunkiseudun ravintoloiden vuokrissa on kestämätön hintakupla, sanoo Actival Oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa.

Larnemaa pitää paikallaan polkevia markkinoita ja nousevia vuokria tappavana yhdistelmänä.

Ravintolakauppoja päätyökseen tekevän Larnemaan mukaan monissa ravintoloissa vuokratasot ovat nousseet liikevaihtoon nähden kestämättömälle tasolle, ja ravintoloilla on edessään joko konkurssi tai toiminnan lopettaminen heti vuokrasopimuksen umpeuduttua.

”Liiketilojen vuokrat ovat karanneet käsistä ja ravintolapuolella vuokralaiset ovat lopen kyllästyneet näihin hintoihin.”

Larnemaan mukaan ongelma koskee kaikenlaisia ravintoloita Helsingin keskustassa, pieniä ja suuria.

”Pommi ei enää valitse joitakin tiettyjä, vaan ongelma on kaikille yhteinen.”

Larnemaa sanoo, että kupla on 2000-luvun puolen välin peruja. Ravintolabisneksessä arviot tehtiin sillä olettamalla, että ostovoima, kulutuskysyntä ja sitä myötä alan liikevaihto kasvaa ja ravintoloiden kannattavuus paranee.

Toisin kävi. Kilpailu on koventunut, ja myynnit yksikköä kohden vähentyneet, mutta vuokrat vain ovat jatkaneet nousuaan.

”Tämä on nimenomaan kupla. Koventunut kilpailu yhdistettynä paikallaan polkeviin tai laskeviin markkinoihin on tappava yhdistelmä.”

Larnemaan mukaan nyrkkisääntö on, että vuokra voi olla 10-12 prosenttia liikevaihdosta. Nyt huidellaan toisissa lukemissa.

”Eräin paikoin on menty yli 20 prosentin ja suurin osuus, jonka olen nähnyt, ylitti 30 prosenttia”.

Larnemaa ei sure vain ravintoalan yrittäjiä. Vuokrien kovuus on osin pysäyttänyt ravintola-kaupan pääkaupunkiseudulla ja iskee suoraan yrityskauppabisnestä tekevään Activaliin ”siltä osin kun vuokrat ovat pilvissä”.

”Meidän bisnes tyssää tasan tarkkaan siihen, kun vuokran osuus on 30 prosenttia liikevaihdosta. Jos vuokranantaja on haluton neuvottelemaan vuokranalennuksesta, niin ravintola ei liiku. Kukaan ei osta sitä nykyvuokralla”.

Larnemaan mukaan fiksun kiinteistönomistajan kannattaisi pitää kiinni hyvästä ja hyvämaineisesta vuokralaisesta, eikä odottaa konkurssia tai tämän poistumista alalta. Pahimmillaan ylihinnoittelu johtaa tyhjiin ravintolaliiketiloihin ja se alkaa tuntua sitten jo investoijankin kukkarossa, etenkin jos liiketila on rakennettu velkarahalla, Larnemaa muistuttaa.

Kaija Lähteenmaa