UUTISETSUOMEN KOKKIMAAJOUKKUEEN PARAS SIJOITUS OLYMPIALAISISSA KAUTTA AIKOJEN


Iltalehti & Actival 16.10.2012 

Perjantaina Saksan Erfurtista kotiutuneet Suomen kokkimaajoukkueen jäsenet juhlivat suoritustaan kovatasoisessa, kansainvälisessä kilpailussa.

Kilpailemisessa pitkät perinteet

Kokkien olympialaisilla on pitkät perinteet ja Suomi on osallistunut kansainvälisiin kisoihin jo vuodesta 1954. Edellisissä kokkien olympialaisissa vuonna 2008 Suomi sijoittui sijalle 15, viime viikolla suomalaiset ylsivät jo kymmenen parhaan joukkoon nousemalla sijalle 7. Sijoitus on hyvä 35 eri maan joukkueiden mittelöissä.

Vaikka Ruotsi voitti kaikki kilpailun sarjat, suomalaisjoukkue ylsi pisteillään kahtena kilpailupäivänä hopeasijalle.

- Olemme hyvin tyytyväisiä, tästä on hyvä jatkaa ja seuraavissa olympialaisissa vuonna 2016 tulemme yltämään mitaleille, Culinary Team Of Finlandin toimitusjohtaja Nils-Gustav Höglund sanoo.

Kilpailumenut

Kilpailussa Suomen joukkueen alkuruoka sisälsi äyriäisiä, kampasimpukkaa ja kuningasrapua. Pääruokana tarjoiltiin suomalaista luomupossua, ankanmaksaa, porsaankieltä, tuoreita keltasieniä, tryffelillä maustettua artisokkaa, perunaa, ruusukaalipyrettä ja tummaa portviinikastiketta. Jälkiruoka sisälsi valkosuklaapannacottaa mesimarjasydämellä, lämmintä mantelikakkua ja mesimarjamarenkia sekä lakkasorbettia.

Höglund kertoo, että joukkue palasi Suomeen perjantaina hyvillä mielin.

- Toki he olisivat halunneet kultaa, mutta Suomi sai Saksassa mahtavan vastaanoton, hän sanoo.

Harjoitus - ja suunnittelutyö kesti pitkään


- Annosten suunnitteluun käytettiin treenikeittiössä kaksi vuotta, 14 000 tuntia. Itse kilpailussa annettiin viisi tuntia aikaa valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka 110:lle henkilölle. Työn piti olla valmis täsmälleen siinä ajassa, jopa minuutin liian ajoissa tai myöhässä oleminen olisi vienyt pisteitä, Höglund kertoo.

Pekka Terävä tuomaristossa

Tuomaristo koostui yli kolmestakymmenestä tuomarista. Suomalaisedustaja tuomaristossa oli Michelin -ravintola OLOn omistaja, keittiömestari Pekka Terävä.

Tärkeä esiintymisfoorumi

Nils-Gustav Höglund kertoo, että Suomi sai hyvän vastaanoton kovatasoisessa kilpailussa. Ainakin yksi joukkueen jäsenistä rekrytoitiin suoraan kilpailusta Saksaan.

- Kilpailuun osallistuminen on hyvin tärkeä Suomelle. Gastronomista turismia Suomessa ei ole, mutta tämä vahvistaa maan brändiä, Höglund korostaa.

Ruotsin ylivoimainen voitto selittyy Höglundin mukaan erittäin pitkäaikaisella harjoituksella ja hyvällä valmentajalla.

- Ruotsin joukkue on ollut yhdessä 12 vuotta. Meidän tiimimme on ehtinyt olla yhdessä vasta pari vuotta, siihen nähdenkin Suomen tulos oli loistava, hän sanoo.

Nils-Gustav Höglundin visio Suomen mitalijuhlista vuodelle 2016 saattaa toteutua lahjakkaan joukkueen lisäksi myös siksi, että Suomen joukkuetta ryhtyy valmentamaan Ruotsin voitokkaan joukkueen valmentaja.

Kokkien olympialaisten 2012 TOP 10

1. Ruotsi
2. Norja
3. Saksa
4. Kanada
5. Sveitsi
6. USA
7. Suomi
8. Hollanti
9. Australia
10. Japani

Kokkimaajuokkue on koottu lahjakkaista nuorista ammattilaisista. Tiimin keski-ikä on 26-vuotta.

IL