UUTISETRUOKAVUOSI PAKETISSA - RUOKAKULTTUURIRAPORTTI 2012 JULKAISTIIN


Actival 13.12.2012 

Mika Palonen Bocuse d´Orin loppukilpailuun

Suomea edustanut Mika Palonen pärjäsi Bocuse d’Or –kokkikilpailujen karsinnoissa Brysselissä ja selvisi Lyonissa järjestettävään finaaliin. Korkealle tähtäävä Palonen harjoittelee tiimeineen täysipäiväisesti Helsingissä, Ravintolakoulu Perhon tiloissa. Palosen kohtalo selviää tammikuussa 2013 järjestettävässä finaalissa.

Suomen kokkimaajoukkue menestyi Saksassa

Suomen kokkimaajoukkue pärjäsi hienosti lokakuussa Saksassa järjestetyissä kilpailuissa sijoittuen seitsemänneksi kolmestakymmenestä viidestä kilpailijamaasta. Kymmenen parhaan joukkoon tähdättiin ja siinä onnistuttiin. Sijoitus oli Suomen kaikkien aikojen paras. Tästä on hyvä jatkaa.

Tähtitaivas tuikkii tasaisena

Michelin-tähdissä Helsingin nousukäyrä muistutti 2012 enemmän suoraa viivaa. Vuosi ei tuonut uusia tähtiä Helsinkiin, mutta toisaalta kaikki vanhat säilyivät. Helsingillä on tällä hetkellä viisi Michelinin noteeraamaa ravintolaa. Skandinaavisen keittiön kehittyminen ja menestys maailmalla näyttää menneen Michelin-oppaalta pitkälti ohi. Korkealaatuisten raaka-aineiden vähäiseen työstöön perustuva nordic kitchen ei ole vielä näkynyt tähtien määrässä, vaikka tasokkaita ravintoloita on vuosi vuodelta enemmän. ”Suomi ja pohjoismaat ansaitsisivat tuntuvasti lisää tähtiä, kun meidän tasoa vertaa muuhun maailmaan”, Helsingin ainoaa kahden tähden paikkaa luotsaava Hans Välimäki on tokaissut.

Baristamaajoukkue kaappasi kultaa

Kahvin yksilötason kulutustilastoja hurjilla määrillä hallitseva Suomi menestyi vuoden aikana myös kahvin laadun saralla viemällä Nordic Barista Cupin nimiinsä. Kilpailun tehtävänä oli valmistaa kahvia 200:lle ihmiselle eri muodoissa. Menestyksekäs Suomen joukkue koostui Niki Leskisestä, Kalle Freesesta ja Joona Suomisesta, joista ensimmäiset ovat helsinkiläisiä ja Suominen Turusta.

Ravintoloilla edessään tarkkuutta vaativat ajat

Mitä tulee ravintola-alan näkymiin, viikate on niittänyt useita ravintoloita vuoden aikana. Toisaalta toimimattomien ja huonosti hoidettujen konseptien tilalle on tullut uusia, kiinnostavia avauksia, joiden menestyksestä kuluttaja tulee päättämään. Alaa tarkasti seuraavien mukaan ravintola-alan näkymät ovat kuitenkin synkkenemässä. Puolessa ravintoloista ongelmana on ylikorkea vuokra suhteessa tuottoon, toteaa Activalin toimitusjohtaja Ari Larnemaa. Turbulenssi jatkuu myös vuonna 2013 - erityisesti alkuvuodesta ennustetaan vaikeaa synkkien talousnäkymien ja mm arvonlisäveron nousun vuoksi.

Uusperustantaa ja avauksia 2012

Ravintola-ala on ollut toisaalta paradoksaalisen vireä vuonna 2012. Uusia ravintoloita on muun muassa Luomon vanhoihin tiloihin avattu Ask, jonka keittiössä häärii pitkin Skandinaviaa pyörinyt Filip Langhoff. Luomo sen sijaan siirtyi Kauppatorin kupeeseen ja perusti tähtiravintolan alakertaan Pure bistron. Töölöön avattiin ravintola Meche, joka on Olon Pekka Terävän ja Petri Lukkarisen ravintola. Kasarmikadulle aukesi myös pienenpieni SPIS, jota pyörittävät aiemmin Porvoossa vaikuttaneet Jani Kinanen ja Jaakko Kinnunen.

Vuosi on myös tuonut mukanaan meksikolaisen keittiön maihinnousun, mikä on näkynyt muun muassa Manu Torchion omistamassa Patronassa sekä hänen toisessa kuppilassaan Cholossa, pari paikkaa mainitaksemme. Mainitsemisen väärtejä ovat myös Kalevankadun viinibaari Vin-Vin sekä herkullisia falafeleja Iso-Roballa ja pian Kurvissakin kauppaava Fafas. Lönkalla avautui Harpo Junttilan St Andre, uutta bistrolinjaa vetävä tyylikäs kaupunkiravintola. Pikkulinnut ovat lisäksi visertäneet, että Groteskin hoteista pois lähteneen Alkon tilalle aukeaa Pekka Koirasen vetämä viinibaari.

Ruokaravintolaelämää Stadin ulkopuolella

Porvoo on nostanut vuoden aikana päätään ravintolakartalla muutoinkin, kiitos ravintola Sinnen. Ensimmäistä kertaa historiassa Suomen 50- parasta listalle selviytyi kolme kappaletta kehä kolmosen ulkopuolelle jääviä ravintoloita. Työryhmä hurrailee laadukkaan ruokakulttuurin leviämiselle.

Ravintolasta vientituote

Yksi vuoden ravintolatapauksista on ollut Matti Wikbergin ja Tomi Björckin Boulevard Social, jonka ovi on käynyt avaamisesta lähtien tiuhaan. Vuoden vaihteen jälkeen herrat avaavat lippulaivaravintola Faranginsa myös Tukholmassa, mikä on uraauurtava siirto helsinkiläiselle ravintolalle.

Vuoden tulokas

Yksi vuoden tulokkaista oli Kim Heiniön innovaatio Kattila, joka toimii Linnanmäen huvipuiston yhteydessä ja jonka ansiosta huvipuistossa on nykyään mahdollista syödä korkealuokkaista ruokaa. Kattilan ravintoloiden takana ovat eräät kaupungin tunnetuimmat ravintoloitsijat. Ruokakulttuurin kehityksen yksi merkki on turhan pönötyksen häviäminen, minkä seurauksena yhä useampi päätyy ruokailemaan ravintoloihin, myös arkisin. Kattila on tästä hieno esimerkki.

Palkittu Sami Tallberg ja uusi ruokakulttuuripalkinto

On syytä mainita Suomi-palkinto, jonka kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki myönsi joulukuussa keittiömestari Sami Tallbergille työstä ruokakulttuurin eteen. Työryhmä pitää mahtavana, että ruoka mielletään entistä selvemmin suomalaiseksi kulttuuriksi myös yhteiskunnan korkeimmilla palleilla.

Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiöön perustettiin Suomalainen ruokakulttuurirahasto, josta tullaan jakamaan ensimmäinen tunnustus ruokakulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle 2013.

Lue koko raportti

www.helsinkifoodism.com