UUTISETTake away -viiniä ravintoloista?


Iltalehti 27.05.2013 

Vihreät ehdotti viikonlopun puoluekokouksessaan, että ravintolat voisivat myydä asiakkailleen kotiin vietäväksi viinipulloja. Matkailu- ja ravintola-alan toimitusjohtaja uskoo, että uudistus virkistäisi erityisesti pieniä mökkipaikkakuntia, joissa on paljon turisteja, mutta ei Alkon myymälää.

Toimitusjohtaja Timo Lappi pitää vihreiden keskustelunavausta erinomaisena.

Uudistuksen kaunis ajatus on se, että ravintolassa asiakas nauttii tilaamansa annoksen seurana lasin erinomaista, ravintolan suoraan tuottajamaasta tilaamaa viiniä. Asiakas kysyy tarjoilijalta viinistä ja kuulee, että ravintola myy sitä myös kotiinviemisiksi. Asiakas ilahtuu, ostaa pullon ja lähtee kotiin odottamaan seuraavia illanistujaisia, joissa voi tehdä vaikutuksen vieraisiinsa tarjoamalla ruoan kanssa viiniä, jota Alko ei myy.

Toinen ääripää on se, että ravintolat laajentavat toimintaansa viinin vähittäismyymälöiksi, jotka myyvät suurina erinä tilaamaansa bulkkiviiniä alle Alkon hintojen.

Lappi uskoo, että muutos sujuisi ensimmäisen vaihtoehdon mukaan ja parantaisi ravintoloiden mahdollisuutta palvella asiakkaitaan. Ravintolat ovat kipeässä tilanteessa, sillä alkoholin ravintolamyynti on vähentynyt joka vuosi vuoden 1997 jälkeen, eikä suunnanmuutosta ole näköpiirissä.

- Ravintoloiden kulut ovat niin suuret, etten usko niiden voivan pitää hintoja kovin alhaalla, Lappi toteaa.


Janoisille turisteille

Kotiin myytävä viini lisäisi Lapin mielestä myös turismista saatavia tuloja. Moni pieni mökkipaikkakunta täyttyy kesäisin matkailijoista.

- Pienillä paikkakunnilla ei välttämättä ole Alkoa, ja ulkomaalaisten voi olla vaikea ymmärtää, että meillä viiniä voi ostaa vain sieltä, Lappi sanoo.

Vihreiden ehdotuksen mukaan viini-, olut- ja siideripulloja tulisi myydä ulos ravintoloista asiakkaille, kunhan se tapahtuisi ennen iltayhdeksää eikä myyntiä sallittaisi päihtyneelle. Samoin pienpanimoiden tulisi saada myydä tuottamiaan oluita panimon yhteydessä.

IL Veera Visapää