UUTISETHOTELLITOIMINTA HYÖDYNTÄÄ TYHJÄT TOIMISTO- JA LAITOSTILAT


HS 22.01.2014 

Ilmassa haisee ummehtunut pöly. Seinät ja lattiat ovat täynnä punaisella maalattuja rasteja. Lattialla lojuu poliisin Koiraryhmän lehti.

"Tästä tulee meidän sviittimme", Royal Ravintoloiden hotelliliiketoimintaryhmän johtaja Roni Saari kertoo.

Olemme Helsingin Pienellä Roobertinkadulla, tarkalleen ottaen entisen poliisiaseman huoneessa numero 376.

Hotelli- ja ravintolayhtiöllä on kiire siivota entiset poliisiaseman jäljet pois, sillä se kertoi tiistaina, että ensi vuoden maaliskuussa tilassa toimii 130 huoneen Hotel lilla Roberts.

"Huoneidemme keskihinta tulee olemaan noin 150 euroa yöltä. Tästä huoneesta tullee vähän kalliimpi", Saari sanoo.

Ikkunasta avautuu näkymä Kasarmitorille ja Eteläsatamaan.

Royal Ravintoloiden hanke edustaa laajempaa kehityskulkua Helsingin hotellibisneksessä. Hotelliyrittäjät etsivät tiloja, jotka ovat olleet alkujaan jossain muussa käytössä.

Suosittu vaihtoehto on pyrkiä muuntamaan toimistorakennus hotelliksi.

"Helsingissä on keksitty tällainen eräänlainen kierrätysmalli, jossa esimerkiksi entiset toimistorakennukset konvertoidaan uuteen käyttöön ja hotelli on aika mielekäs vaihtoehto", sanoo hotelli- ja ravintola-alan yrityskauppoja konsultoivan Activalin toimitusjohtaja Ari Larnemaa.

Vastaavia hankkeita on ollut viime vuosina vireillä kymmeniä. Esimerkiksi Bulevardilla Teboilin entistä pääkonttoria ja Kaartin lasaretin korttelia puuhataan paraikaa hotelleiksi.

Myös Royal Ravintolat kartoittaa jatkuvasti hotelliksi soveltuvia toimistotiloja. Saaren mukaan olennaista on rakennuksen sijainti ja kunto.

"Jos rakennus on juuri saneerattu toimistoksi, niin sitä ei ole mitään järkeä purkaa. Tällaiset riittävän huonossa kunnossa olevat talot kiinnostavat."

Activalin Larnemaa arvioi, että hotellit ovat kiinnostuneet toimistoista kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että Helsingissä ei etenkään keskusta-alueella ole juurikaan tontteja, joille hotelleja voisi rakentaa.

Toinen syy on se, että Helsingissä riittää tyhjää toimistotilaa.

"Hotellien käyttöasteet näyttävät sellaisia numeroita, että niihin kannattaa investoida. Jos haluaa laajentaa tai mennä mukaan bisnekseen, niin liki ainoaksi vaihtoehdoksi jää sellaisen kiinteistön muovaaminen hotelliksi, joka ei enää vanhassa käytössä pelitä", Larnemaa sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan Helsingin hotellihuoneiden käyttöaste oli viime marraskuussa 70,6 prosenttia.

Joonas Laitinen HS
KAARTINKAUPUNKI