UUTISETENSIMMÄINEN SUOMALAISEN RUOKAKULTTUURIRAHASTON PALKINTO ANNA-MAIJA TANTULLE


Actival 10.02.2014 

Ensimmäinen Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston myöntämä tunnustuspalkinto on tänään luovutettu kotitalousopettaja Anna-Maija Tantulle. Palkinnon luovutti Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Johannes Koroma. Elämäntyöstä Anna-Maija Tantulle myönnetyn palkinnon arvo on 10.000 euroa.

Kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu on ollut 1960-luvulta lähtien suomalaisen ruokajournalismin keskeisiä kirjoittajia ja esiintyjiä. Anna-Maija Tanttu oli perustamassa vuonna 1968 ruokatoimittajien legendaarista Kympit-yhdistystä.

Toimittajana Tanttu on monille tuttu erityisesti Glorian ruoka- ja viini -lehdestä. Tanttu on kirjoittanut vaikuttavan määrän keittokirjoja, jotka ovat pureutuneet suomalaisen ruokakulttuurin ytimeen. Yksi Tantun kirjojen punainen lanka on suomalaisen ruokakulttuurin makumaailman esittely. Oman teoksensa ovat saaneet monet vedenantimet: lohi, silakka ja ravut. Tantun tuotantoa on jo 1970-luvulta alkaen ilmestynyt myös kansainväliselle lukijakunnalle mm. englanniksi ja saksaksi.

”Tanttu on ollut näkyvä hahmo siellä, missä suomalainen ruokakulttuuri on ollut esillä niin Suomessa kuin maailmallakin. Hän on ollut Bocuse d’Or –kilpailun tuomarina, toimittamassa Suomen Gastronomisen Seuran 50-vuotistaivalta juhlistavaa kirjaa Vesi kielellä ja viemässä suomalaisia makuja Yhdysvaltoihin. Anna-Maija Tanttu on pitkän uransa aikana kiistatta vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen ruokakulttuuriin ja sen tunnettuuteen”, sanoo professori Johanna Mäkelä palkinnon perusteista.

Päätöksen palkinnon saajasta on tehnyt Suomalaisen Klubin säätiön hallitus Suomalaisen ruokakulttuurirahaston hoitokunnan esityksestä. Hoitokunnan jäsenet ovat Helsingin yliopiston professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, Suomalaisen klubin säätiön edustaja Jarmo Pekkala ja toimitusjohtaja Ari Larnemaa.

Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt tunnettu gastronomi, pääkonsuli Heikki Tavela.

Suomalaisen Klubin Säätiö tulee jakamaan myös tulevaisuudessa tunnustuksia ruokakulttuurimme edistämiseen vaikuttaville henkilöille ja tahoille.