UUTISETKAUPPALEHTI SELVITTI RISTIRIITAISTA RAVINTOLA-ALAA


Kauppalehti Hannu Lahtonen 06.05.2014 

KOLMEN ASIAN LOUKUSSA

- Ravintola-ala on vaikeassa tilanteessa. Ravintolat ovat kolmen asian loukussa: kustannuskehitys on ollut raju parin viimeisen vuoden aikana, kysyntä on laskussa sekä verot ja muut viranomaiskustannukset ovat kasvaneet, kiteyttää matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lappi muistuttaa siitä, miten viime vuonna ravintolapalvelujen kysyntä laski reilut neljä prosenttia.

- Alkoholin pitkä alamäki jatkui viime vuonna ja jatkuu myös tänä vuonna. Myös ravintolaruoan kysyntä kääntyi laskuun kolmannella neljänneksellä viime vuonna. Kysynnän lasku jatkuu edelleen tänä vuonna ostovoiman heikkenemisen, työttömyyden kasvamisen ja venäläisten matkailijoiden määrän vähenemisen vuoksi, hän povaa.

- Etenkin pääkaupunkiseutu kärsii Viroon suuntautuvasta matkailusta. Kaupan liiton tutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia käytti Virossa ravintolapalveluja. Matkailu Viroon tulee kasvamaan, mikä heikentää ravintolapalvelujen kysyntää Helsingissä, Lappi arvioi.

Hyvää viime aikojen päätöksissä hänen mielestään on ollut se, ettei alempia alv-kantoja korotettu.

- Kuitenkin näyttää siltä, etteivät päättäjät vieläkään tajua, miten raskas on ravintoloiden kustannusrakenne. Oikea hinta asiakkaiden mielissä tulee Virosta ja muista ulkomaisista suosikkikohteista. Niissä kustannustaso on ihan toinen, samoin kuin verot. Lisäksi näissä maissa ravintola-alan harmaa talous pyörii 40–50 prosentin tuntumassa, hän sanoo.

- Alhainen korkotaso mahdollistaa sen, että suurempi osa rahoista käytetään kulutukseen. Erityisen tärkeää tämä on 20–35-vuotiaille, jotka pitävät käynnissä Helsingin illallisruoan kysyntää. Edustusruokailu on vähentynyt yritysten säästöjen ja edustuskulujen verovähennysoikeudenpoistumisen vuoksi, Lappi toteaa.


MYYMÄLÖISTÄ RAVINTOLOITA

- Hyvin toimivia ja tai hyvillä paikoilla olevia ravintoloita ei tule myyntiin tarpeeksi siihen nähden, miten paljon aktiviteettia toiminnan laajentamiseen on, kertoo ravintolavaikuttaja ja Actival Oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa. Liiketilojen käyttötarkoituksia muutetaan kiihtyvään tahtiin muun muassa myymälöistä kahviloiksi ja ravintoloiksi huolimatta siitä, että käyttötarkoituksen muuttaminen ravintolaksi vaatii usein mittavat talotekniset muutostyöt.

- Hyvämaineisen, vetovoimaisen ravintolan ei tarvitse olla kaupungin kalleimmalla liikepaikalla, koska ravintola itse luo liikepaikan houkuttelemalla asiakkaat hieman sivummallekin. Neliövuokrien erot Helsingin keskustassa ovat dramaattisen suuret riippuen paikasta, tilan koosta ja varustuksesta, hintahaarukka saattaa olla 15–200 euroa. Mutta olennaista ei ole neliövuokran määrä, vaan se kuinka suuren osan vuokra haukkaa ravintolan tuotoista, erot saattavat vaihdella 5–35 prosentin välillä liikevaihdosta, Larnemaa tietää.

Kauppalehti