UUTISETYÖRAVINTOLOITA LOPETETAAN - NYT VUOROSSA SAINT HELSINGIN PALAUTTAMINEN KIRKOKSI


YLE Uutiset ja Actival 18.06.2014 

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva yökerho palautuu kirkoksi.

Fredrikinkadulla sijaitseva Luther-kirkko siirtyy Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) hallintaan viimeistään vuoden 2016 alussa. Sen jälkeen tilat peruskorjataan ja otetaan kirkkokäyttöön.

- Meille Luther-kirkko on niin keskeinen tila, ettei ole liioittelua puhua kotiin palaamisesta, Sleyn hallituksen puheenjohtaja Ari Kuusela sanoo.

Ensimmäinen Sleyn rukoushuone Fredrikinkadun ja Malminkadun kulmauksessa olevalle tontille valmistui 1878. Seurakunnan kasvettua sen viereen rakennettiin 1894 uusi Karl August Wreden piirtämä goottilaistyylinen rukoushuone. Se vihittiin kirkoksi muutostöiden yhteydessä 1931, jolloin kirkko sai myös nykyisen funktionalismia edustavan julkisivunsa.

Luther-kirkko vaurioitui 1930-luvun lopulla talvisodan pommituksissa, mutta se kunnostettiin entiseen asuunsa.

Joukko nuoria valtasi 1986 purkupäätöstä odottaneen talon kiinnittääkseen huomiota heikkoon asuntotilanteeseen. Rakennus päätettiin suojella, ja Sley myi kiinteistön 1989.

Yökerhokäytössä kirkkosali on ollut 1990-luvun puolivälistä asti.

Lähde: YLE Uutiset


USEITA LIIKEIDEOITA VUOSIEN VARRELLA

Elannon Cafe Barockin (1996) jälkeen entisissä Lutherkirkon tiloissa on toteutettu useita konsepteja ja ravintolan nimet ovat vaihtuneet samalla. Ainakin Higlight, Dante's Highligt, Dom Helsinki, Dom Discotheque, Nightclub Tähti, Iskelmäbaari ovat esiintyneet ravintolan valomainoksissa. Ravintola on taistellut pitkään meluongelmien kanssa ja sille on mm. asetettu 15 000 euron uhkasakko. Viimeksi tiloissa avattiin 1.3.2014 Saint Helsinki.

Ravintolatoiminnan päättyessä poistuu Helsingin yöravintolakapasiteetista 650 A-oikeusasiakaspaikkaa. Aikaisemmin on toimintansa lopettanut mm Onnela-Helsinki, Iso Robertinkadun DTM, Fever, Open Bar ja Koiton talon yöravintola muutettu tilausravintolaksi. Joidenkin tilojen käyttötarkoitus on muutettu.

Lähde: Actival