UUTISETKYNSILAUKAN PITKÄN LAUKAN TYYLIKÄS PÄÄTÖS


NYT 19.12.2014 

Fredrikinkadulla Helsingin Punavuoressa 27 vuotta toiminut Kynsilaukka lopettaa toimintansa. Valkosipuliruoistaan kuuluisa ravintola myytiin uudelle omistajalle 9. joulukuuta ja sulkee ovensa tammikuun lopussa.

"Lauantaina 31. tammikuuta olemme sitten auki viimeistä kertaa", Kynsilaukan omistavan Berg & Metsola Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan Wolmar Berg kertoo.

Hänellä ei vielä ole tarkempaa tietoa ravintolan ostajan suunnitelmista.

"Ensiksi ravintola ainakin suljetaan ja remontoidaan. Milloin paikka avataan uudelleen ja millä liikeidealla, sitä en tiedä."

Miten päätös myymisestä ja Kynsilaukan lopettamisesta syntyi?

"Ravintolahan ei ole ollut varsinaisesti myynnissä emmekä ole missään vaiheessa suunnitelleet lopettamista. Nyt eräs henkilö kuitenkin halusi ostaa paikan, ja silloin aloimme miettiä asiaa", Berg aloittaa.

"Meidän ainoa ongelmamme on se, että kolmen hengen perustajatiimillemme ei oikein ole jatkajaa. Olen itsekin jo 68-vuotias, ja jossain vaiheessa joku meistä kuolee tai siirtyy eläkkeelle. Päätettiin lopettaa nyt, koska ennemmin tai myöhemmin tämä olisi joka tapauksessa loppunut."

Vuonna 1987 perustettu Kynsilaukka on nähnyt Suomen talouden nousut ja laskut. Ravintola perustettiin nousukauden aikana, mutta se selvisi myös 90-luvun rankasta lamasta. Sen jälkeen kävijöitä on riittänyt tasaisesti vuodesta toiseen ja toiminta on ollut voitollista. Parina viime vuotena uusi laskukausi on tosin näkynyt Kynsilaukassakin.

"Ihmiset ovat varovaisia ja tarvitsevat oikein kunnollisen syyn lähteäkseen ulos syömään. Sellaista, että tullaan ovesta sisään ja kysytään onko vapaata pöytää neljälle tai kuudelle, ei enää ole."

Berg kuitenkin uskoo, että Kynsilaukka olisi selvinnyt vanhalla tutulla konseptillaan myös tämän laskukauden yli.

Entä miten Kynsilaukka ylipäätään on pärjännyt alati muuttuvassa ravintolamaailmassa?

Yksi "salaisuuksista" on tietysti itse kynsilaukka eli valkosipuli.

"Sillä kun on sekä ystävänsä että vihollisensa. Aina kun on vastakkainasettelua, syntyy keskustelua. Alussa ravintolan maine levisi käytännössä pelkän valkosipulin tuoksun voimalla", Berg sanoo.

Toinen olennainen osa konseptia on se, että Kynsilaukka on auki aina, seitsemän päivää viikossa, joulunpyhät mukaanlukien. Se ei ollut 80-luvun Helsingissä tavallista – eikä ole edelleenkään. Kynsilaukan alkuvuosina jotkut jopa paheksuivat joulun aukioloaikoja.

"Meille tuli hirveästi soittoja, että pilkkaamme Jumalaa, joulu on niin siunattu pyhä", Berg muistelee.

Ensimmäisinä jouluina ravintolaan puski myös viinanhimoisia asiakkaita. Alkoholia kun ei pyhinä muualta saanut.

"Tänne tultiin taksilla Keravalta asti, kun viina oli kotoa loppunut. Siksi olikin meille hyvä, että jotkut baarit alkoivat olla auki myös jouluisin", Berg naurahtaa.

Berg myöntää, että lopettaminen lähemmäs 30 vuoden jälkeen tuntuu haikealta.

"Mutta tämä olisi tullut ennen pitkää vastaan. Ja jos joku avainihmisistä olisi jäänyt pois kesken kaiken, homma olisi voinut mennä sekasortoiseksi. Näin yhteisellä päätöksellä lopettaminen tuntuu hyvältä."

Isoja lopettamisjuhlia ei ole tiedossa – se ei nimittäin ravintolan henkeen sovi.

"Aikanaanhan ostimme ensin Davy's -pizzerian, ja siirryimme pizzojen tarjoilusta Kynsilaukkaan ikään kuin hiipien. Niinpä emme pidä meteliä sulkemisestakaan. Jäädään vain pois."


Ravintolakonttorin kommentti


Helsingin nykyisissä, noin 1.390:n anniskeluruokaravintolan joukossa ei ole montakaan, mikä on toiminut samalla nimellä, samalla liikeidealla, samassa omistuksessa, samoissa tiloissa 1987-2015 eli neljällä vuosikymmenellä. Erinomaisen kunnioitettava saavutus siis.

Kynsilaukka ansaitsee ehdottomasti paikan Helsingin ja Suomen ravintoloiden Hall of Famessa. Lisäksi pisteenä I:n päällä upea, vapaaehtoinen ja yrittäjille ilmeisen mieluinen exit!