UUTISETRUOKAKULTTUURIPALKINNOT 2015 ON JAETTU


Actival 25.02.2015 

- Ruokakulttuuripalkintojen myöntämisen yhteinen teema tänä vuonna on opetus- ja kulttuuriministeriön kannalta erityisen hieno: nuorten ruokakulttuurikasvatus sekä nuoret lahjakkuudet ja osaajat. Suomalaisen ruokakulttuurin suunta on hyvästä parempaan, totesi palkintojen luovutustilaisuudessa puhunut opetusministeri Krista Kiuru.

Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston myöntämät tunnustuspalkinnot luovutettiin 25.2.2015 Helsingin Suomalaisella klubilla. Saajat ovat Helsingin Steinerkoulu, helsinkiläinen nuori kokki Antti Lukkari ja lukiolainen Niklas Ansamaa Kuopiosta.

Palkinnot, yhteisarvoltaan tänä vuonna 10000 euroa, luovutti Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Matti Viljanen. Rahaston hoitokunta vastaanotti kaikkiaan 49 ehdotusta, joiden joukosta valinnat on tehty. Keskeiset teemat olivat tänä vuonna nuorten ruokakulttuurikasvatus sekä nuoret lahjakkuudet ja innovaatiot.

Valintojen perusteluissa rahaston hoitokunnan jäsen, professori Johanna Mäkelä toi esiin mm. seuraavaa:

Helsingin Rudolf Steiner –koulu sai 6.000 € palkintona kouluruokailun toimintamallin kehittämisestä ja toteuttamisesta.

Kouluruokailun tehtävänä on tarjota koululaisille ravintoa sekä keholle että mielelle. Helsingin Rudolf Steiner koulun toimintamalli kouluruokailun järjestämisestä osoittaa, kuinka määrätietoinen työskentely tuottaa tulosta. Koulun keittiöissä valmistetaan päivittäin noin 1000 ateriaa, joiden raaka-aineet ovat voittopuolisesti luomua. Tarjottavat ateriat ovat terveellisiä, maukkaita ja kestäviä. Koulun lounaat ovat konkreettista ja laaja-alaista ruokakasvatusta. Kaunis kattaus ja pöytätapojen opettelu tutustuttavat tapakulttuuriin. Ruokahävikin minimoiminen, kasvisruokavaihtoehto ja kausiraaka-aineiden suosiminen edistävät kestävää kehitystä. Helsingin Rudolf Steiner koulun luoma toimintamalli näyttää, että unelma hyvästä kouluruokailusta on mahdollista toteuttaa. Ruoka, sen valmistus ja nauttiminen ovat luonteva osa opetusta. Samalla hyvä ruoka tekee arjesta juhlan.

Kokki Antti Lukkari sai apurahana 3.000 € ulkomailla tapahtuvaa opiskelua varten.

Antti Lukkari on 21-vuotias ravintolakoulu Perhosta vuonna 2012 valmistunut kokki, joka lukeutuu maamme lupaavimpiin nuoriin ravintolaruuan osaajiin. Hän on kilpaillut 2011–2013 Pohjoismaisten kokkiopiskelijoiden sarjassa voittaen kilpailun vuonna 2013. Lukkari on valmistumisensa jälkeen työskennellyt ravintola G. W. Sundmansissa. Hän harjoitteli kokopäiväisesti Suomen Bocuse d’Or –finalistin Matti Jämsénin assistenttina ja oli mukana voittamassa kilpailun Euroopan karsinnassa parhaan liharuuan palkinnon keväällä 2014. Lukkarin apuraha on kansainvälistä harjoittelua varten. Apurahaa koskevan päätöksen tekemisen jälkeen Lukkari palkittiin kansainvälisessä Bocuse D’Or –kokkikilpailussa tammikuussa 2015 maailman parhaana keittiömestarin assistenttina.

Koululainen Niklas Ansamaa sai stipendinä 1.000 € älypuhelimelle tai tabletille ladattavasta Sienikirja-sovelluksesta

14-vuotiaan Niklas Ansamaan sienien tunnistussovellus on tarkoitettu käytettäväksi metsässä. Ideaa inspiroi sekä halu auttaa sienestävää äitiä, että opetella ohjelmointia ja kokeilla yrittäjyyttä. Loistava oivallus, joka edistää sienituntemusta, suomalaisten raaka-aineiden käyttöä ja elävää suhdetta Suomen luontoon.

Suomalainen ruokakulttuurirahasto

Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiö on perustanut 2012 Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston edistämään suomalaista ruokakulttuuria, jota se tukee jakamalla vuosittain palkintoja ja apurahoja sitä edistäneille henkilöille ja tahoille. Rahaston peruspääoman on lahjoittanut edesmennyt, tunnettu gastronomi pääkonsuli Heikki Tavela. Ensimmäisen palkinnon 2014 sai toimittaja-kirjailija Anna-Maija Tanttu elämäntyöstään.

Saajaehdokkaat valitsee rahaston hoitokunta, jonka muodostavat ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, toimitusjohtaja Ari Larnemaa, ravintoloitsija Pekka Terävä sekä Suomalaisen Klubin Säätiön varapuheenjohtaja Jarmo Pekkala. Ehdokasasettelusta vastasi tänä vuonna 15 ruokakulttuurin ammattilaisesta koostunut etsintäpartio tohtori Johanna Catanin johdolla. Valintaprosessin tiedottamisen ja muut käytännön toimet on hoitanut Arja Larnemaa.