UUTISETSALVE - SIELUKAS 120-VUOTIAS


Actival 09.05.2017 

Muinoin sanottiin, että ravintola ilman sielua on kuin ammattiyhdistysvirkailija ilman kynää. Niin tai näin: sielua eikä sielukkuutta Salvelta ainakaan puutu. Ammattifilosofi puhuisi kaiketi Salven hengestä. Se nähtiin toukokuun alussa, kun 120 -vuotias, tuo viimeinen ja aito merimieskapakka juhli yhdessä Sakari Nupposen ja sankan kutsuvierasJoukon kera Salve -teoksen julkistamista. Helsingin Sanomat oli käsitellyt sekä kirjan että ravintolan jo aikaisemmin aukeaman jutussaan joten aikaa jäi omakohtaiseen muisteluun ja jutusteluun.

Salve on pärjännyt monissa myrskyissä kunnon merimiehen ja -kelpoisen aluksen lailla. Sen kylkiin ovat kilpistyneet niin nysväävien viranomaisten hyökkäysyritykset, silakankärystä rutisevat talon asukkaat kuin pöljän taloyhtiön ahneet vuokravenkuroinnitkin. Samaan pinoon kaatuvat ne pikkutopeliukset, jotka rustaavat vipusissaan asiantuntevia ruoka-arvosteluita. Asenteellisesti "Keskinkertaiseksi baariruuaksi" lokeroidulla Salven tarjoomalla kun on tehty bisnestä jo 120 vuotta. Nykymenossa tänään 16:sta parhaat pisteet saaneesta gurmeeravintolasta vain kolme oli toiminnassa ennen vuotta 2004.

Salve elää 2017 hipsterihelsingin uudessa ytimessä ties kuinka monetta nousuaan arvokkaana ja ystävällisenä. Kaupan käydessä viihtyisissä uusissa tiloissa kaiketi vilkkaammin kuin koskaan. Vetäen ehkä naapurinkin mukaan imuun tutun oloisine tarjoomineen.


Sakari Nupposen koukuttava Salve-kirja on luettava kerralla. Ja sitten se on luettava uudelleen. Pirun hyvä ravintolakirja, joka nivoo yhteen ajat, paikat ja ilmiöt, joiden limissä ja lomissa Salvesta tuli Salve, Suomesta Suomi ja Helsingistä Stadi. Kirja myös kumoaa väitteen, ettei Suomessa ole ravintolakulttuuria.

Sakari Nupponen: Ravintola Salve Restaurant. 120-vuotias merimieskapakka Helsingin Hietalahdessa. Kustannusosakeyhtiö Siltala, Helsinki 2017, ISBN 978-952-234-458-8