UUTISETSUOMALAINEN RUOKAKULTTUURIRAHASTO JAKOI 15 000 EURON PALKINNOT


Actival 01.03.2018 

Suomalaisen ruokakulttuurirahaston vuoden 2017 tunnustuspalkinnon teema oli kekseliäs, luova ja rajoja rikkova toiminta, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut suomalaisen ruokakulttuurin kehittämiseen. Lisäksi jaettiin yksi apuraha ravintola-alalla työskentelevän henkilön jatko-opintoja varten.

Myönnetyt tunnustuspalkinnot yhteiseltä arvoltaan 15.000 euroa luovutettiin 28.2.2018 Kalevalan ja suomalaisen ruokakulttuurin päivänä Helsingin Suomalaisella Klubilla. Finnviini Oy:n perustajat Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen saivat kumpikin 5.000 euron tunnustuspalkinnon ja Emeliina Papinniemi 5.000 euron apurahan jatko-opintoja varten.

Hoitokunnan jäsen professori Johanna Mäkelä taustoitti palkinnonsaajia seuraavasti:

Marjaviiniä maailmalle

Finnviini Oy on Espoossa vuonna 2014 Paola Guerrero de Cohenin ja David Cohenin perustama pientuottaja. Finnviini on napannut maailman viinikilpailuissa kulta-, hopea- ja pronssisijoja laadukkuudesta marjaviineillä, joihin Suomessa ei ole ollut tapana luottaa. Finnviini on yllättänyt rypäleviinien asiantuntijat ja portinvartijat pohjoisilla marjoilla. Perustajat, kalifornialainen David Cohen ja ecuadorilainen Paola Guerrero de Cohen ovat Suomi-hulluja maahanmuuttajia, jotka ovat nähneet potentiaalin siinä, missä me muut olemme liian lähellä ymmärtääksemme luontomme aromaattiset ja laadulliset mahdollisuudet maailmalla. Finnviinin tuotteet valmistetaan Lepaan viinitilalla Hattulassa. Finnviinin perustajat ovat palkinnon arvoisia keskellä poliittista keskustelua, joka ei näe alkoholin positiivisia, elämän laatuun liittyviä merkityksiä.

Kondiittorialahjakkuus matkalla maineeseen

Emeliina Papinniemi on loistava esimerkki nuoresta ammattilaisesta, joka määrätietoisesti haluaa kehittää omaa ammattitaitoaan. Hän voitti lokakuussa 2017 kultaa kondiittorisarjassa nuorten ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa (WorldSkills) Abu Dhabissa. Lisäksi Papinniemi sai myös Best of Nation-tittelin, koska hänellä oli parhaat pisteet kaikista suomalaiskilpailijoista. Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuminen vaatii harjoittelulle omistautumista; WorlSkills-kilpailuun Papinniemi harjoitteli kolme kilpailua edeltävää kuukautta. Muuten hän työskentelee kondiittorina turkulaisessa MBakeryssä (joka voitti vuonna 2015 Suomen paras leipomokisan). Konditoria –alalla on pitkät perinteen Suomessa, joten Papinniemen palkitseminen myös huomioi kahvila- ja ravintola-alalle tärkeän osaamisalueen.

Suomalainen Ruokakulttuurirahasto

Suomalainen Ruokakulttuurirahasto perustettiin 2012 Heikki Tavelan ja Ari Larnemaan esityksestä tukemaan suomalaista ruokakulttuuria. Rahasto toimii Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön yhteydessä. Esitykset palkinnot saajista tekee ruokakulttuurin ammattilaisista ja säätiön edustajista koottu hoitokunta ja niistä päättää säätiön hallitus. Ruokakulttuurirahasto on omakatteinen rahasto ja sitä hoidetaan erillisenä muusta säätiön toiminnasta. Sen pääoma on noin 1.000.000 euroa. Tunnustukset jaettiin nyt viidennen kerran.

Kuvassa Emilia Papinniemi Aarno Cronvallin haastateltavana. Kuva: Eeropekka Rislakki.