UUTISET



ERN AIKAKAUDEN LOPPU


Actival 04.06.2019 

Oli aika, jolloin kerhojen kabineteissa eik saleissa nhty palvelemassa muita kuin oman talon vke - emnti ja piikoja. Eik ei ollut vliksikn vaikkei nkynyt tai kuulunut kunhan tarjoilua piisasi vhintn valomerkkiin, ruoka oli hyv ja sit oli riittvsti. Ja ovella kuuro ja sokea vahtimestari.

Sitten tuli toinen aika eik ravintolan pito en inspiroinut kerhoja. Ongelmista pstiin eroon, kun annettiin ravintolan pito itsenisille ravintoloitsijoille. Siis ihmisille, jotka pitivt kapakkaa omaan lukuunsa, vastuullaan ja riskilln. Sama ilmi laajeni pursiseuroihin, tyvenyhdistyksiin, teattereihin, tymaaruokaloihin, sairaaloihin, varuskuntiin ja Eduskuntaan. Ilmin nimi on ulkoistaminen. Sill uskotiin saatavan parempaan laatua halvemmalla.

Sitten tuli kolmas aika. Kerhoveljet ja -siskot ymmrsivt, ett ravintolanpito on markkinataloutta siin miss prssit, teollisuus ja kauppa: kapakan pito-oikeuksista saattoi kyd huutokauppaa. Kukamik tarjoaa korkeinta vuokraa ja parhaimmat jsenalennukset, kuului mantra.

Oli tullut isojen aika puuttua peliin. Ei ollut kulunut kuin vaalikausi tai pari kun yksi ja toinen pnkk pllikk unohti aktiivisesti omat sanansa "vain minun kuolleen ruumiini ylitse tnne tulee joskus ketju".

Markkinataiston tiimellyksess syntyneiden ruumiiden mr lienee vhinen ketjutoiminnan ottaessa jalansijaa klubeilla. Kulttuurisokkia jsenporukoissa on pyritty kuitenkin liudentamaan suurissa ravintolayrityksiss: tyntekijit on ryhdytty enenevss mrin kutsumaan ravintoloitsijoiksi. Siit kun tulee sellainen "yrittjmainen fiilis."