KIRJASTO
KIRJALLISUUS
Ravintolat, hotellit ja -yhtiöt
Tanner, Eini: Menu Leo Salosen tapaan. Kauppakirjapaino Oy 1980
Aavaharju Harri ja Railonkoski Tuula: Storyville - Hiilikellarista suosituksi jazzklubiksi 1993-2003. Sävypaino 2003
Krohn Aarni: Ikimuistoisessa seurassa - 150 vuotias Seurahuone. Tammi 1983
Lahtonen, H. ja Vanhanen Hannu S.: Suomen parhaat ravintolat Otava 2004
Nevalainen Harri ja Kolbe Laura: Havis Amanda - Merenneidon kalaherkut. Otava 1998
Rinne, J. 2005. Kaivopuiston vaaleanpunainen leidi – Iloisen Kaivohuoneen tarina. Helsinki
Terävä, P.; Vesivalo, J.; Laakio, J-P. & Helin, S. 2010.Aistin tarkkuudella. 2010. OLOn tarina. Helsinki: Teos Oy.
Saarenheimo, E. 1985. Kruununkrouvari – Arctian tarina. Painomestarit Oy.
Högström, Hilkka: Lasipalatsi. Libris Oy 1999.
Nurminen Kirsti et al: Vilhonkatu 7 - SOK:n pääkonttorista Radisson SAS Plaza Hotelli Helsinki. F.G.Lönnberg 1999
Välimäki Hans: Chez Dominique. Otava 2004
Ruokakulttuuri
Itkonen, M., Heikkinen, V.A. & Inkinen, S. (Toim.) 2005. Kadonneen tapa- ja ruokakulttuurin säkeet. Filosofis-esteettinen tutkimuskattaus. Jyväskylä: Haaga Instituutin ammatti korkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu, Haaga Tutkimus & Euroopan kestävän tietoyhteiskunnan instituutti, 1-400.
Larnemaa, A. ; Ritvos, P. & Hedenström, K. 2011. Suomalainen ruokaretki. Tammi.
Straten, Michael van & Griggs Barbara: Superruokia - syömällä terveemmäksi. Otava 2007
Juomakulttuuri
Blom Anders (toim.): Suomalaisen juomatavan salaisuus. Gummerus 1992.
Hotakainen, K. ; Salmi, V. & Tervo et al. 2003. Seitsemän tarinaa Koskenkorvasta. Gummerus
Turunen Ari: Humalan henki eli juomatapojen tarina. Gummerus 1999
Mykkänen, Jouni: Viinikoulu. Helsingin Sanomat/Bookwell 2008
Hospitality- ja liiketalous
Ahonen, J.; Koskinen, T. & Romero, T. 2003. Opas ravintolan liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, Helsinki: Restamark.
Hallamaa, T.; Karhu, H. & Viljanen, R. 1990. Yritystoiminta hotelli- ja ravintola-alalla. Porvoo: WSOY.
Heikkinen, V.A. (Toim.). 2002. Dynaamista majoitus- ja ravitsemisalaa etsimässä. Helsinki: Haaga Research Center.
Heikkinen, V.A. 2003. Palvelutuottajasta elämysten ja mielihyvän tuottajaksi – Kartoitus majoitus- ja ravitsemisalan yritysten kilpailukykytekijöistä. Helsinki: Haaga Research Center.
Paija, L. & Lammi, M. 1997. Laman varjosta uudelle vuosituhannelle. Hotelli- ja ravintolaklusterin kilpailukyky. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Helsinki: Taloustieto Oy.
Hopsu Juhani, Larnemaa Ari ja Aittoniemi Veli-Matti 1991: Tosiasiaa ravintolakaupasta. Hotelli ja ravitsemisalan yrittäjäliitto ry 1991
Raatikainen, L. 2001. Liikeideasta liikkeelle. Helsinki: Edita.
Ruuska,M. ; Karjalainen, L. & Johnsson, R. 2002. Miten laaditaan hyvä liiketoimintasuunnitelma. Helsinki: Finnvera.
TE-keskus Yritysosasto: Yrityksen perustamisopas – Käytännön perustamistoimet. 2003. Helsinki: Edita.
Ravintolakulttuuri ja –historia
Itkonen, M., Heikkinen, V.A. & Inkinen, S. (Toim.) 2004. Eletty tapakulttuuri. Jyväskylä: Haaga Instituutin ammatti korkeakoulu, Haaga Tutkimus & Jyväskylän yliopisto, 1-644.
Heikkinen, V.A. & Inkinen, S. (Toim.) 2004. Tuttunakin tuntematon. Polkuja Suomen ja Viron matkailutodellisuuteen. Tutunagi tundmatu. Soome-Eesti matkaradadel. Haaga-Sarja 7. Tallinna: Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu, Haaga Research Center, 1-106.
Lahtonen, H. & Vanhanen, H. 2004. Suomen parhaat ravintolat. Helsinki: Otava.
Lehväslaiho Heini: Art Goes Kapakka - Kuvia elokuisesta Helsingistä : Nomini 2001
Mustonen, P. 1990. Ravintolaelämää - Kulttuurikuvia, nostalgiaa, kulinarismia. Helsinki: Tammi.
Soini, Y. 1963. Vieraanvaraisuus ammattina – Kulttuurihistoriallinen katsaus Suomen majoitus- ja ravitsemiselinkeinon kehitykseen. Helsinki: Otava.
Tutkimus ja koulutus
Björkqvist.A. 2009 (Edit.) Concepting the Hotel Of Tomorrow. Haaga-Helia R&D-Reports 2/2009. Helsinki: Haaga-Helia University of Applied Sciences, 44-49.
Itkonen, M., Backhaus, G., Heikkinen, V.A., Nagel, C. & Inkinen, S. (Edit.) 2006. The Culture of Food: The Dialectic of Material Conditions, Art, and Leisure. Tampere: Haaga-sarja 11. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto & Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu, Haaga Tutkimus.
Heikkinen, V.A. 2004. Matka restonomin ydinosaamiseen. Kuvaus majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen osaamisalueista, asiantuntijuudesta ja dynaamisesta ammattitaidosta. Tutkimuksia 8. Tampere: Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu, Haaga Tutkimus, 1-313.
Heikkinen, V.A., Ascenção, M. J. P. & Jaakonaho, K. 2003. In Search of Competitiviness in Hospitality and Tourism Management Schools. Congress Report. Tampere: Haaga Polytechnic, Haaga Research Center, 3-74.
Larnemaa Ari: Ravintolakaupan sidosyhmät (MBA Diplomityö). Haaga Instituutti 1997.
Salakari: Ravintolaillan perussanasto, Gummerus Jyväskylä 2004
Kokko: Offering Development in The restaurant sector (väitöskirja), Svenska handelshögsskolan , Edita 2005
Latvus: Haaga Instituutti kolmekymppiseksi, Gummerus 1999
Ahlman, E. 1939. Kulttuurin perustekijöitä. Kulttuurifilosofisia tarkasteluja. Jyväskylä: Gummerus.
Simmel, G. 2005. Suurkaupunki ja moderni elämä. Kirjoituksia vuosilta 1895 – 1917. Suomentanut T. Huuhtanen. Valikoinut ja esipuheen kirjoittanut A. Noro. Helsinki: Gaudeamus.
Matkailu ja kaupunkikulttuuri
Inkinen, S. & Heikkinen, V.A. (Toim.) 2006. Eesti ja uus Eurooppa : uurimisreisil naaberrahva ajalukku ja tulevikku. Viro ja uusi Eurooppa : tutkimusmatkalla naapurikansan historiaan ja tulevaisuuteen. Helsinki: Haaga-Sarja 11. Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu, Haaga Tutkimus, 1-148.
Itkonen, M. , Majkut, P., Backhaus, G., Huijbens, E., Heikkinen, V.A. & Inkinen, S. (Eds.) 2008. The Illuminating Traveler. Expressions of the Ineffability of the Sublime. University of Lapland, Lapland Institute for Tourism Research & Icelandic Tourism Research Centre: Jyväskylä & Akureyri: Jyväskylä University Printing House & University Akureyri Press.
Hemmi, J.; Lehtinen, J. R. & Vuoristo, K-J. 1986. Matkailu ja matkailijat. Helsinki: WSOY.
Stadipiiri (toim). 2000. URBS – Kirja Helsingin kaupunkikulttuurista. Helsinki: Edita.
Itkonen, M. 2009. Kulttuurikuvia kotomaasta. Filosofisia tutkielmia ajan ja paikan hengestä. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan julkaisuja 80. Jyväskylä: Kampus Kustannus.
Mumford, L. 1938/1949. Kaupunkikulttuuri. Suomentanut L. Huttunen. Porvoo: WSOY.
Tapahtumat
Backlund, J.; Kelter, M. & al. 2004. Art Goes Kapakka. Helsinki: Kirjapaino Nomini.
Kaunokirjallisuus
Irving, J. 2002. Kaikki isäni hotellit. Helsinki: Tammi.
Ingman, K. 1937. Oman leikkinsä vanki. Romaani. Helsinki: Otava.
Elokuvat
Vaala, V. 1936. Mieheke.
Ephron, N. 2009. Julie & Julia. Elokuva herkkusuille.
Kaurismäki, M. Kauas pilvet karkaavat
Bird, Brad. 2007. Rottatouille (animaatio).
Payne, Alexander. 2005. Sideways.
Nettelbeck, Sandra. 2001. Kaikilla mausteilla.
Vaala, V. 1936. Vaimoke.
Unho, I. 1939. Punahousut.
Vaala, V. 1939. Rikas tyttö.
Vaala, V. 1939. Vihreä kulta.
Norta, Y. 1940. SF-paraati.
Kassila, M. 1951. Radio tekee murron.
Kassila, M. 1952. Radio tulee hulluksi.
Linkit
Raholan syötävät sanat www.rahola.fi
Suomalaisia artikkeleita
Lahtonen, H. & Larnemaa, A. 1999. Upeat salit. Kauppalehti Optio 16.12.1999.